Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » ETF:t tekevät sijoittamisesta helppoa

ETF:t tekevät sijoittamisesta helppoa

Kuten kerroimme jo osakesijoittaminen-artikkelin yhteydessä, ETF on lyhenne sanoista Exchange Traded Fund ja se tarkoittaa pörssinoteerattua rahastoa. ETF:t voidaan rakentaa erilaisten indeksien, aiheiden tai teemojen ympärille. ETF voi keskittyä esimerkiksi S&P 500-indeksin seuraamiseen, keskisuuriin yrityksiin, Japanilaisiin suuryrityksiin, puhtaaseen energiaan liittyviin yrityksiin tai teknologiayrityksiin.

Hajauttamisesta helppoa tekevät ETF:t sopivat erityisesti yksinkertaista, mutta samalla tuottoisaa sijoituskohdetta etsivien ihmisten sijoitussalkkuihin. ETF:t soveltuvat erinomaisesti sijoittamisen aloittelijoille, mutta ETF:iä löytyy myös monien sijoituskonkareiden salkuista. Tässä artikkelissa esittelemme erilaisia ETF-vaihtoehtoja sekä ETF-sijoittamisen hyötyjä.

ETF:ien kautta voi sijoittaa moniin eri kohde-etuuksiin.

Yleisimmät ETF:t on rakennettu eri osakkeiden ympärille. ETF voi keskittyä tiettyyn indeksiin, joita ovat esimerkiksi Yhdysvaltojen 500 suurinta yritystä seuraava S&P 500 ja teknologiayrityksiä seuraava Nasdaq. ETF voi myös perustua tiettyyn maantieteelliseen alueeseen ja sieltä löytyviin yrityksiin, kuten vaikkapa kasvaviin markkinoihin tai Japaniin. ETF:t mahdollistavat myös tiettyihin teollisuuden aloihin tai megatrendeihin, kuten vaikkapa autoteollisuuteen ja vihreään energiaan, sijoittamisen.

Osakkeiden lisäksi ETF:t voidaan rakentaa esimerkiksi joukkovelkakirjojen eli bondien tai asuntomarkkinoiden ympärille. Osa ETF:istä sijoittaa raaka-aineisiin kuten kultaan tai öljyyn, osa puolestaan eurojen ja dollareiden kaltaisiin valuuttoihin. Myös kryptovaluuttoihin sijoittaminen on mahdollista ETF:ien kautta. Ylipäätään lähes mihin tahansa toivottuun kohde-etuuteen on olemassa jonkinlainen ETF.

Osa ETF:istä maksaa osinkoja, kun taas osa sijoittaa osingot takaisin omistuksiinsa. Lähtökohtaisesti osingot uudelleensijoittavat kasvu-ETF:t ovat verotehokkaampia ja siksi tuottavampia. Myöskään osinkoja ulos maksavat ETF:t eivät ole huonoja vaihtoehtoja, mikäli toivoo, että omalle tilille ropisee osinkotuottoja.

Pienet vai suuret kulut?

Osakkeisiin sidotut ETF:t voidaan jakaa karkeasti kahteen luokkaan, aktiivisiin ja passiivisiin ETF:iin. Aktiivisissa ETF:issä portfolion omistuksia myydään ja ostetaan aktiivisesti, kun taas passiiviset ETF:t on sidottu indeksiin. Tämä näkyy hallinnointikuluissa, jotka ETF:n tarjoaja perii itselleen ETF:n ylläpitämisestä. Passiivisissa ETF:issä kulut ovat yleensä pieniä, kun taas aktiivisissa ETF:issä kulut voivat olla suurempia.

Kulut ovat suoraan pois sijoittajan voitoista, joten on usein järkevää suosia pienikuluisia vaihtoehtoja. Nyrkkisääntöinä passiivisen rahaston alle 0,15 prosentin kuluja voidaan pitää matalina, kun taas aktiivisissa ETF:issä kulut ovat usein noin 0,5 prosentin luokkaa. Joskus aktiivisen ETF:n isompien kulujen maksaminen voi olla perusteltua, mikäli etsitään tiettyyn kohteeseen tai teemaan, kuten vaikkapa uusiutuvaan energiantuotantoon keskittyvää ETF:ää.

Varsinkin aloittelijoiden kannattaa usein aloittaa ETF:ien hankinta indeksiin sidotuista passiivisista ETF:istä ja kuukausisäästöstä. Suurin osa pankeista tarjoaa esimerkiksi S&P 500-pohjaisen ETF:n, joka on turvallinen valinta ensimmäiseksi sijoituskohteeksi. Usein valikoimiin kuuluu myös muita matalakuluisia vaihtoehtoja esimerkiksi Euroopan tai kasvavien markkinoiden alueilta.

Hallinnointikulujen lisäksi kannattaa pitää mielessä myös osto- ja myyntikulut. Erityisesti ostokuluja voi vähentää merkittävästi hyödyntämällä pankkien tarjoamia kuukausisäästöohjelmia.

ETF:t ja kuukausisäästö ovat loistava yhdistelmä

Osa pankeista tarjoaa vähäkuluista kuukausisäästöohjelmaa, joissa ETF:ien ostokulut ovat edullisia tai jopa kokonaan ilmaisia. Kuukausisäästöohjelmassa ETF:iä ostetaan automaattisesti kerran kuukaudessa tiettynä päivänä ennalta määritellyllä summalla.

Pankkien käytännöt vaihtelevat ja ne tulee aina tarkistaa erikseen. Mikäli oma pankki tarjoaa kuukausisäästöohjelman, kannattaa siitä ottaa kaikki ilo irti, sillä se tarjoaa hyvin yksinkertaisen tavan sijoittaa. Kun kuukausisäästön on kerran aloittanut, ei sijoituksia tarvitse välttämättä miettiä uudelleen moneen vuoteen, sillä kaikki tapahtuu automaattisesti. Tällöin kyse on tehokkaasta osta ja pidä -strategiasta, jossa omistuksia hankitaan koko ajan lisää, eikä aiempia omistuksia myydä pois.

Lisäksi kuukausisäästön avulla päästään käsiksi korkoa korolle -ilmiöön, mistä kerroimme tarkemmin täällä. Tiivistettynä: mikäli sijoituksien tuotto investoidaan aina takaisin sijoituksiin, syntyy sijoittajalle vuosien kuluessa huomattavaa etua.

Esimerkiksi seitsemän prosentin keskimääräisellä vuosittaisella kasvulla, 10 000 euron alkupääomalla ja 100 euron kuukausisäästöllä 30 vuoden aikana sijoitusten arvo on kasvanut yhteensä 189 476 euroon, josta sijoitetun pääoman osuus on vain 46 000 euroa. Mitä pidempi sijoitushorisontti on, sitä suurempi on korkoa korolle -ilmiön tuotto. Korkoa korolle -ilmiön tuottoa voi kokeilla erilaisilla säästösummilla ja vuosituotoilla esimerkiksi tämän korkolaskurin avulla.

Esimerkkejä eri ETF:istä

Tähän kappaleeseen on koottu esimerkkejä erilaisista ETF-vaihtoehdoista. Kyse ei ole sijoitussuosituksesta, vaan listan on tarkoitus esittää, millaisia erilaisia ETF:iä on olemassa.

Tässä kappaleessa mainitut ETF:t kuuluvat monien suomalaisten sijoittajien suosiman Nordnet-palvelun kuukausisäästö-ohjelmaan. Nordnetin kuukausisäästöohjelmassa ETF:iä ostetaan kerran kuukaudessa kiinteällä 2,5 euron ostokululla riippumatta siitä, kuinka suurella summalla ETF:iä ostaa. Kaikki Nordnetin kuukausisäästöohjelmaan kuuluvat ETF:t löytyvät täältä.

ETF:iä valitessa kannattaa aina perehtyä siihen, mitä osakkeita ETF omistaa. Esimerkiksi Financial Timesin ETF-hakukone osaa kertoa tiedot siitä, mitkä ovat ETF:ien suurimmat omistukset. Vastaavia palveluita löytyy myös muualta internetistä. Lisäksi ETF:ien avaintietoesiteet osaavat kertoa yksityiskohtaista tietoa ETF:n käytännön järjestelyistä. Avaintietoesitteet löytyvät esimerkiksi Nordnetissa lisätietoja-välilehden alta.

Länsimaiset markkinat ja koko maailma

Seuraavassa taulukossa esitetyt ETF:t keskittyvät tietylle maantieteelliselle markkina-alueelle sijoittamiseen. Tällaiset ETF:t tekevät omistusten hajauttamisesta eri puolille maailmaa helppoa.

KohdeNimiKokonaiskulusuhde
USA (S&P 500)iShares Core S&P 500 UCITS ETF0,07 %
MaailmaiShares Core MSCI World UCITS ETF0,20 %
EurooppaLyxor Core STOXX Europe 6000,07 %
JapaniLyxor Core MSCI Japan0,12 %

Kehittyvät markkinat ja muu maailma

Länsimaisten markkinoiden lisäksi tuottoa voi halutessaan hakea myös esimerkiksi kehittyviltä markkinoilta tai Aasiasta.

KohdeNimiKokonaiskulusuhde
Afrikkadb x-trackers MSCI EFM Africa TOP 50 Capped TRN Index UCITS ETF0,65 %
IntiaLyxor MSCI India0,85%
KiinaLyxor MSCI China0,29 %
VenäjäLyxor MSCI Russia0,65 %

Erikoisteemat

Erikoisteemojen ympärille rakennetut ETF:t mahdollistavat sijoittamisen esimerkiksi megatrendeihin. Suurin osa erikoisteemojen ympärille rakennetuista ETF:istä on aktiivisia, minkä vuoksi niiden kulut ovat pääsääntöisesti esimerkiksi maantieteellisille markkinoille kohdistuvia ETF:iä suurempia.

KohdeNimiKokonaiskulusuhde
TekoälyWisdomTree Artificial Intelligence UCITS ETF – USD Acc0,40 %
Videopelit ja esportsVanEck Vector Video Gaming and eSports UCITS ETF0,55 %
Sähköautot ja ajamiseen liittyvä teknologiaiShares Electric Vehicles and Driving Technology UCITS ETF USD (Acc)0,40 %
Uusiutuvat energiatiShares Global Clean Energy UCITS ETF USD (Dist)0,65 %

Raaka-aineet

Esimerkiksi kultaan tai hopeaan sijoittaminen fyysisenä raaka-aineena on kyllä mahdollista, mutta jokseenkin työlästä. Raaka-aineisiin pohjautuvien ETF:ien avulla sijoittaminen raaka-aineisiin on huomattavasti helpompaa.

KohdeNimiKokonaiskulusuhde
KultaWisdomTree Physical Gold0,39 %
HopeaWisdomTree Physical Silver0,49 %
PlatinaWisdomTree Physical Platinum0,49 %
Raakaöljy (WTI)WisdomTree WTI Crude Oil0,99 %