Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Futuurit

Futuurit

Futuurit sopivat sekä tuoton tavoitteluun että oman sijoitussalkun suojaamiseen laskumarkkinalta.Kyse on pitkät juuret omaavasta viputuotteesta, jolla on sijoittajien lisäksi tärkeä merkitys myös teollisuudelle

Mitä futuurit ovat?

Futuurit ovat johdannaistuotteita jotka otettiin käyttöön markkinoilla ensimmäisen kerran vuonna 1972. Hieman optiota sekä warrantteja muistuttavat futuurit ovat kahden osapuolen välisiä sopimuksia, joissa sovitaan tietyn kohde-etuuden myynnistä tai ostosta tiettyyn hintaan tulevaisuudessa.

Kohde-etuutena voivat toimia esimerkiksi:

Futuurista ei tarvitse maksaa etukäteen, vaan futuurikaupan osapuolet vain varaavat tililtään tarpeeksi varoja sijoituksen vakuutta varten (margin). Tämän marginaalin suuruus riippuu futuurin ehdoista.

Jokaisella futuurilla on määrätty erääntymispäivä, jolloin kaupankäynti futuurilla päättyy. Futuurin voi myös myydä ennen erääntymispäivää.

Mikäli futuurin arvo kehittyy sijoittajan kannalta epäsuotuisaan suuntaan, syntyy tilanne jonka nimi on ”margin call”. Tällöin sijoittajan täytyy joko tallettaa lisää varoja futuurin vakuudeksi tai tyytyä siihen että futuuri erääntyy arvottomana ja sijoittaja häviää oman vakuusmarginaalinsa.

Toisaalta mikäli futuurin arvo kehittyy toivottuun suuntaan, voi futuurin sisältämällä vipuvaikutuksella tehdä merkittävää voittoa.

Koska futuurimarkkina on erittäin aktiivinen, tarjoaa se sijoittajille tärkeää tietoa markkinoiden tilanteesta. Esimerkiksi indeksien kohdalla futuurit ennakoivat yleensä pörssipäivän suunnan jo ennen pörssin aukeamista. Näin sijoittajat voivat varautua laskupäivään jo ennalta. Pidemmällä aikavälillä futuurit ennakoivat hyvin myös esimerkiksi öljyn tai kullan hintaa.

On olemassa myös erillisiä minifutuureita, joista kerroimme tarkemmin viputuotteita käsittelevässä artikkelissa. Minifutuureilla ei ole lainkaan erääntymispäivää, mikä tekee niiden käyttämisestä ja ymmärtämisestä sijoittamisessa helpompaa.

Futuurien erikoinen piirre

Kun futuureilla käydään kauppaa fyysisistä kohde-etuuksista, liittyy sijoittamiseen hieman erikoinen piirre. Kun kauppaa käydään fyysisestä kohde-etuudesta, kuten raakaöljyn barrelista, erääntyessään futuuri voi periaatteessa johtaa kohde-etuuden fyysiseen toimitukseen ostajan ovelle, mikäli näin on määritelty futuurin ehdoissa.

Futuureilla onkin tärkeä merkitys teollisuudelle. Eesimerkiksi paljon sähköä kuluttavat tehtaat voivat niiden avulla suojautua hintojen nousua vastaan hankkimalla sähköä ennakkoon futuurien avulla. Raakaöljyä jalostavat jalostamot voivat puolestaan ennakoida raakaöljyn hintaa tilaamalla öljyä ennakkoon määritellyllä hinnalla futuurien avulla.

Niissä kauppapaikoissa, joissa piensijoittajat voivat käydä kauppaa futuureilla, ei fyysistä toimitusta yleensä tapahdu. Esimerkiksi Lynxin kohdalla tämä estetään sillä, että futuuri myydään automaattisesti hieman ennen todellista erääntymistä. Näin piensijoittajan ei tarvitse pelätä, että öljytankkeri yrittäisi toimittaa mustaa kultaa suoraan kotiovelle saakka.

Salkun turvaaminen futuurien avulla

Futuurien ja muiden viputuotteiden kuten optioiden avulla sijoitusten suojaaminen tapahtuu sijoittamalla salkusta löytyvän kohde-etuuden arvon laskusta hyötyvään sijoitustuotteeseen.

Mikäli sijoittaja hankkii esimerkiksi indeksiin sidotun myyntifutuurin samalla kun samaan indeksiin pohjautuvaa rahastoa tai ETF:ää löytyy omasta sijoitussalkusta, voi mahdollisen kurssilaskun aiheuttamat tappiot kuitata futuurien tuomilla tuotoilla. Näin varsinaisia rahastoja tai ETF:iä ei tarvitse myydä edes laskumarkkinan aikana.

Toisaalta mikäli kurssit laskun sijaan jatkavat nousemista, muuttuvat myyntifutuurit toki arvottomiksi, mutta samalla salkussa olevien osakkeiden arvo kasvaa. Näin sijoitusten ”vakuuttaminen” kurssilaskua vastaan maksaa myyntifutuurien vaatiman marginaalin verran.