Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Välittäjävertailu – valitse paras välittäjä sijoituksillesi

Välittäjävertailu – valitse paras välittäjä sijoituksillesi

Sijoittaminen on helpompaa, kun valitsee välittäjän huolella. Otimme vertailuun kolme suosittua vaihtoehtoa, joista kaikilla on omat vahvuutensa.

Välittäjät tarjoavat mahdollisuuden käydä arvopaperikauppaa omien kaupankäyntialustojensa päällä. Myös kryptovaluutoilla on omat välittäjänsä. Tässä artikkelissa tutustumme kolmeen välittäjään, jotka ovat Nordnet, eToro sekä Coinmotion. Näistä kaikilla on omat hyvät käyttökohteensa sijoittajille.

Parhaat välittäjät 2023

1.Nordnet

Nordnet välittäjä

Nordnet on suurella todennäköisyydellä jo entuudestaan tuttu monille sijoittajille tai sijoittamisen aloittamista miettiville. Kyseessä on vuonna 1996 perustettu ruotsalainen osake- ja rahastovälittäjä, joka toimii Ruotsin ohella myös Suomessa, Norjassa ja Tanskassa. Suomessa palvelu on erittäin suosittu ja monien ammattimaistenkin sijoittajien ja treidaajien käyttämä välittäjä.

Nordnetin suosiolle on monia hyviä syitä. Tilin perustaminen on helppoa ja ilmaista. Nordnetiin voi perustaa sekä arvo-osuustilin että osakesäästötilin, eikä kumpaankaan liity lainkaan perustamis- tai hallinnointikuluja. Näin Nordnetin käyttäjä maksaa ainoastaan tehdyistä kaupoista.

Nordnet tarjoaa myös suositun kuukausisäästöpalvelun, jossa laajaa valikoimaa ETF:iä voi hankkia kiinteällä 2,5 euron kuukausikululla. Tämä on loistava ja turvallinen tapa aloittaa sijoittaminen, ja matalien kulujen vuoksi sijoittaminen on kannattavaa myös pienillä summilla. Lisäksi Nordnetin pohjoismaiset indeksirahastot (Suomi, Ruotsi, Tanska, Norja) toimivat kokonaan ilman välityskuluja, ja tarjoavat siten kulujen kannalta erittäin edullisen tavan sijoittamiselle.

Nordnetin kaupankäyntihinnastoon voi tutustua täällä, ja ne riippuvat käydyn kaupan määrästä. Pienillä ostosummilla kulut ovat hieman korkeat, mutta toisaalta arvopapereita korkeilla kertasummilla hankkivat voivat päästä kohtuullisen edullisilla kuluilla. Nordnetin kaupankäynnissä ei ole piilokuluja, vaan kaikki kulut selitetään ostajalle hyvin selkeällä tavalla. Pohjoismaiden ulkopuolisten pörssien osakkeiden ostokulut ovat kuitenkin Nordnetissa verrattain korkeat, joten esimerkiksi pääosin Yhdysvaltalaisiin osakkeisiin sijoittavalle myöhemmin esittelyyn pääsevä eToro voi olla parempi vaihtoehto.

Nordnetistä voi hankkia osakkeita suuresta osasta maailman pörssejä. Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan osalta palvelusta löytyvät maiden kaikki pörssit sekä myös listaamattomat osakkeet. Yhdysvaltojen pörsseistä tarjolla ovat Nasdaq, New York Stock Exchange sekä OTC Markets. Näiden lisäksi Nordnet antaa mahdollisuuden sijoittaa Kanadaan, Saksaan, Ranskaan, Hollantiin, Belgiaan, Isoon-Britanniaan sekä Portugaliin.

Nordnetin alla toimii Nordnet Markets, josta voi hankkia erilaisia johdannaisia ja viputuotteita, parhaimmillaan kokonaan ilman välityspalkkioita. Kryptovaluuttojen ostaminen Nordnetista ei ole mahdollista, joskin Nordnet Marketsista voi löytää sertifikaatteja, jotka seuraavat Bitcoinin sekä Ethereumin hintakehitystä.

Nordnet ilmoittaa tehdyt kaupat automaattisesti Suomen verottajalle. Näin käyttäjän tarvitsee vain veroilmoituksen yhteydessä tarkistaa, että automaattinen raportointi on toiminut oikein.

Nordnetistä usein kysytyt kysymykset

Onko Nordnet turvallinen välittäjä?

Nordnet on hyvin turvallinen ja suosittu, pohjoismainen välittäjä. Nordnet kuuluu myös Ruotsin valtiollisen talletussuojan piiriin ja raportoi kaupat Suomen verottajalle.

Voiko Nordnetiin perustaa sekä osake- että arvo-osuustilin?

Kyllä voi!

Kenelle Nordnet on hyvä välittäjä?

Nordnet on mainio välittäjä erityisesti suomalaisiin tai pohjoismaisiin osakkeisiin sijoittavalle sijoittajalle, tai kuukausisäästäjälle

Nordnetin plussat ja miinukset

Plussat:

+ Turvallinen pohjoismainen välittäjä

+ Tilin perustaminen (sekä AOT että OST) on ilmaista, eikä palvelussa ole hallinnointi- tai säilytyspalkkioita

+ Selkeä käyttöliittymä ja hinnasto

+ Edullinen kuukausisäästöpalvelu

Miinukset:
– Hieman korkeat kaupankäyntikulut erityisesti ulkomaisten osakkeiden kohdalla

Ei mahdollisuutta ostaa kryptovaluuttoja (paitsi sertifikaattien kautta Bitcoin ja Ethereum)

2. eToro

Etoro-välittäjä

eToro on alun perin vuonna 2007 perustettu kansainvälinen sijoitusalusta, jonka kilpailuvaltteja ovat erityisesti hyvin edulliset välityspalkkiot sekä alustan sosiaalisuus. eToron etuna osakkeita voi ostaa myös osina (ns. desimaaliosake), mistä on hyötyä varsinkin silloin, kun osakkeen nimellishinta on korkea. Esimerkiksi Applen osakkeita voi näin ostaa vaikkapa 2,5 kappaletta.

eToron valikoimaan kuuluu hyvin laaja määrä osakkeita ja muita arvopapereita, kuten johdannaisia ja viputuotteita, sekä esimerkiksi kryptovaluuttoja. Varsinkin Yhdysvaltalaisiin osakkeisiin sijoittavan käyttäjän kannalta eToro on mainio vaihtoehto, sillä osakkeiden ostamisesta tai myymisestä ei peritä lainkaan kuluja. Aivan ilmaista sijoittaminen ei kuitenkaan ole, sillä eToron tapauksessa välityskulut ovat spreadin muodossa. Käytännössä eToro myy osakkeita hieman kurssihintaa kalliimmalla, ja ostaa niitä kurssihintaa halvemmalla. Erotus jää eToron taskuun. Tarkemmin eToron kustannuksiin voi tutustua täällä.

eToro on niin sanottu CFD-välittäjä, eli eTorolta voi ostaa oikeiden osakkeiden ohella myös synteettisiä hinnanerosopimuksia (Contract For Difference). Nämä mahdollistavat esimerkiksi osakkeiden lyhyeksimyynnin. Suomalaiselle sijoittajalle näitä kauppoja ei voi kuitenkaan suositella, sillä Suomen verotuksessa CFD-kaupoista koituvia tappioita ei voi vähentää verotuksessa. CFD-kaupat eivät ole myöskään kuluttomia. Käyttäjä näkee kaupankäynti-ikkunasta, onko hän ostamassa oikeaa osaketta vai CFD:tä. Esimerkiksi suomalaiset osakkeet ovat eTorossa CFD:itä, joten suomalaisiin osakkeisiin eToron kautta ei kannata sijoittaa.

eToron sosiaalisuutta alleviivaa sen mahdollisuus kopioida muiden käyttäjien sijoitussalkkuja. Ominaisuutta kannattaa kuitenkin käyttää varoen, sillä kopioidut salkut saattavat sisältää CFD:itä.

eToro ei ilmoita käytyjä kauppoja automaattisesti Suomen verottajalle, vaan mahdolliset voitot ja tappiot tulee raportoida käyttäjän toimesta erikseen.

eTorosta usein kysytyt kysymykset

Onko eToro turvallinen välittäjä?

eToro on turvallinen, kansainvälisesti suosittu välittäjä. Käyttäjän kannattaa kuitenkin varmistaa, että hän käy varmasti osakekauppaa, eikä vahingossa CFD-kauppaa. Myös kaupankäyntikulujen muodostumiseen spreadien muodossa kannattaa kiinnittää huomiota.

Voiko eToroon perustaa sekä osake- että arvo-osuustilin?

Osakesäästötilin perustaminen ei ole mahdollista.

Kenelle eToro on hyvä välittäjä?

eToro on hyvä valinta erityisesti Yhdysvaltalaisiin osakkeisiin sijoittavalle, joka haluaa minimoida sijoittamisen kulut.

eToron plussat ja miinukset

Plussat:

+ Periaatteessa ilmaiset kaupankäyntikulut

+ Tilin perustaminen on ilmaista

+ Selkeä käyttöliittymä ja toimivat mobiilisovellukset

+ Laaja valikoima erilaisia sijoitusinstrumenttejä, ja mukana ovat myös kryptovaluutat

Miinukset:
– CFD-kaupankäynti ei ole Suomen verotuksen kannalta kannattavaa

– Kaupankäynnin hieman hankalasti ymmärrettävät kulut

– Suomeen sijoittaminen on mahdollista vain CFD-kaupankäynnin kautta, eikä siksi suositeltavaa

3. Coinmotion

Coinmotion-välittäjä

Coinmotion on suomalainen, vuonna 2012 kryptovaluuttasijoittamista varten perustettu alusta. Coinmotionin kautta ei ole mahdollista käydä kauppaa osakkeilla tai muilla arvopapereilla, vaan sen piiriin kuuluu ainoastaan yhdeksän kryptovaluuttaa. Ne ovat Bitcoin (BTC), Litecoin (LTC), Ethereum (ETH), Stellar (XLM), Ripple (XRP), AAVE (AAVE), Chainlink (LINK), USDC (USDC) sekä Uniswap (UNI).

Coinmotion tarjoaa pelkän kaupankäynnin sekä kryptovaluuttalompakon ohella erilaisia lisäpalveluita. Niihin kuuluvat muun muassa kryptovaluutoilla maksamisen mahdollistava debit-kortti, korkotili, luottotili, kuukausisäästöpalvelu sekä turvallisuutta lisäävä Holvi, jossa kryptovaluutat voi suojata eräänlaisella aikalukolla. Coinmotionia voi käyttää sekä selaimella että mobiililaitteiden avulla.

Coinmotion-tilin luominen onnistuu ilman kuluja ja varojen säilyttäminen tilillä on ilmaista. Holvi-palvelusta joutuu lisäksi maksamaan euron hintaista kuukausimaksua. Käydystä kaupasta Coinmotion perii prosentuaalisen kaupankäyntikulun, jonka tarkkaan hinnastoon voi tutustua täällä.

Coinmotionista usein kysytyt kysymykset

Onko Coinmotion turvallinen kryptovaluutta-alusta?

Coinmotion on Suomen Finanssivalvonnan piiriin kuuluva kotimainen kryptovaluutta-alusta. Näin kyse on hyvin turvallisesta alustasta kryptovaluuttasijoituksiin.

Voiko Coinmotionin kautta ostaa osakkeita tai arvopapereita?

Coinmotionin kautta voi hankkia ainoastaan kryptovaluuttoja.

Kenelle Coinmotion on hyvä alusta kryptovaluuttojen ostamiseen ja myymiseen?

Coinmotion on hyvä valinta kryptovaluuttojen kaupankäyntiin, mikäli rajallinen valikoima saatavilla olevia kryptovaluuttoja ei haittaa, ja kryptovaluutoilla haluaa käydä kauppaa suomalaisella alustalla.

Coinmotionin plussat ja miinukset

Plussat:

+ Suomalainen Finanssivalvonnan alainen kryptovaluutta-alusta

+ Mahdollisuus omalle debit-kortille, lisäksi kattavasti muita lisäominaisuuksia, kuten korkotili

+ Selkeä, verkkopankkia muistuttava käyttöliittymä

Miinukset:
– Rajallinen määrä kryptovaluuttoja, joilla kauppaa voi käydä

– Hintavat kaupankäyntikulut

4. Binance

Kryptovaluuttasijoittamiseen keskittyvä Binance perustettiin alun perin vuonna 2017 Kiinassa. Palvelu vaihtoi kuitenkin palvelimiensa kanssa nopeasti maata sen jälkeen, kun Kiina kielsi kryptovaluutat vielä samana vuonna. Nykyisin kyse on yhdestä markkinoiden suurimmista ja luotetuimmista kryptovälittäjistä. Koska kyseessä on Coinmotionin ja Coinbasen tavoin kryptovaluuttoihin keskittyvä välittäjä, ei Binancesta voi hankkia osakkeita tai muita arvopapereita.

Binancen etuna palvelun käyttöliittymä on selkeä, ja kryptojen ostamisesta ja myymisestä on tehty helppoa. Myös palvelun kulut ovat edulliset, ja palvelusta löytyy valtava määrä eri kryptovaluuttoja. Näin suosituimpien kryptovaluuttojen ohella palvelusta voi ostaa myös pienempiä ja nousevia kryptovaluuttoja, mikä mahdollistaa investoinnit mahdollisiin tulevaisuuden menestysvaluuttoihin.

Binancessa kaupankäynti tapahtuu joko suoraan euroilla (tai muulla fiat-valuutalla) tai vaihtoehtoisesti Binance Coinin (BNB) avulla. Euroja palveluun voi tallettaa kätevästi SEPA-maksujen avulla. Binance Coinia vaihdannan välineenä käyttämällä välityspalkkiot ovat markkinoiden matalimpia, eivätkä edes euroilla ostettuna ne ole kovin korkeita. Koska Binance on yksi suurimmista kryptovälittäjistä, on myös BNB:n markkina-arvo nykyään varsin korkea ja se on yksi mahdollinen sijoituskohde.

Binance-käyttäjät voivat halutessaan sijoittaa kryptovaluuttansta Trust Wallet -lompakkoon. Binance ei itse vastaa Trust Walletista, vaan kyse on kolmannen osapuolen palvelusta.

Binance on lähivuosien kanssa kamppaillut eri maiden viranomaisten kanssa sääntelyyn liittyvistä yksityiskohdista. Ainakin toistaiseksi suuremmilta käyttäjille näkyviltä ongelmilta on kuitenkin vältytty. Palvelun asiakaspalvelu on myös silloin tällöin melko ruuhkautunut.

Binancesta usein kysytyt kysymykset

Onko Coinmotion turvallinen kryptovaluutta-alusta?

Binance on yksi suosituimmista ja turvallisimmista kryptovaluutta-alustoista. Vaikka palvelu onkin vääntänyt kättä eri maiden regulaattoreiden kanssa, on silti kyse hyvin turvallisesta kryptovaluutta-alustasta, jota on hyvä käyttää sijoittamiseen.

Voiko Binancen kautta ostaa osakkeita tai arvopapereita?

Binancen kautta voi hankkia ainoastaan kryptovaluuttoja.

Kenelle Binance on hyvä alusta kryptovaluuttojen ostamiseen ja myymiseen?

Binance on loistava valinta kaupankäyntiin, mikäli arvostaa laajaa kryptojen valikoimaa ja palvelun selkeää käyttöliittymää. Myös palvelun kaupankäyntikulut ovat matalat.

Binancen plussat ja miinukset

Plussat:

+ Laaja valikoima eri kryptovaluuttoja

+ Markkinoiden matalimmat välityskustannukset

+ Selkeä käyttöliittymä ja eurojen nopeat SEPA-siirrot

Miinukset:
– Sääntelyyn liittyvät haasteet ja niiden aiheuttamat riskit palvelun tulevaisuudelle

– Ruuhkautunut asiakaspalvelu

5. Coinbase

Coinbase perustettiin jo vuonna 2012 Yhdysvalloissa ja se listautui pörssiin vuoden 2021 huhtikuussa. Vuosien varrella Coinbase on kasvanut yhdeksi suurimmista ja tunnetuimmista kryptovälittäjistä.

Yksi Coinbasen merkittävimmistä eduista on laaja valikoima erilaisia kryptovaluuttoja. Palvelun käyttöliittymä on tyylikkään selkeä ja käyttäjäystävällinen, mikä tekee kryptovaluutalla kaupankäynnistä helppoa. Binanceen verrattuna Coinbasen kaupankäyntikulut ovat korkeammat, erityisesti luottokorttiostoksien tapauksessa, mutta moniin muihin toimijoihin verrattuna silti edelleen varsin kohtuulliset. Coinbasesta löytyy myös sisäänrakennettu lompakko kryptovaluuttoja varten.

Yhdysvaltalaisena pörssiyhtiönä Coinbase on regulaation ja säännösten kannalta hyvin turvallinen vaihtoehto. Coinbase on muutenkin yksi turvallisimmista ja arvostetuimmista vaihtoehdoista kryptovälittäjäksi. Aloittelevan kryptosijoittajan näkökulmasta helppo käyttöliittymä tekeekin Coinbasesta hyvän paikan aloittaa sijoittaminen. Myös asiakaspalvelun taso on esimerkiksi Binancea parempi.

Coinbasesta usein kysytyt kysymykset

Onko Coinbase turvallinen kryptovaluutta-alusta?

Coinbase on yksi turvallisimmista ja arvostetuimmista kryptovaluutta-alustoista koko maailmassa. Yhdysvaltalaisena pörssiyhtiönä se noudattaa myös regulaatiota tarkasti.

Voiko Coinbasen kautta ostaa osakkeita tai arvopapereita?

Coinbasen kautta voi hankkia ainoastaan kryptovaluuttoja.

Kenelle Coinbase on hyvä alusta kryptovaluuttojen ostamiseen ja myymiseen?

Coinmotion on hyvä valinta erityisesti aloitteleville kryptosijoittajille, sillä kyse on hyvin turvallisesta palvelusta, jonka käyttöliittymä on selkeä.

Coinbasen plussat ja miinukset

Plussat:

+ Hyvin selkeä käyttöliittymä

+ Turvallisuus ja hyvä maine

+ Laaja valikoima kryptovaluuttoja

Miinukset:
– Binancea korkeammat välityskulut